Wspólnymi siłami - Kaszyński, Wojciech; Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2011)
Idea jest prosta – jak najtaniej kupić, aby potem jak najmniejszym kosztem zużyć w trakcie wykonywania usług czy produkcji lub z odpowiednim zyskiem sprzedać. Klient mający potrzeby o niskiej wartości nie ma jednak na tyle silnej pozycji przetargowej, aby uzyskać takie ceny zakupu jak duży podmiot. Właściciele podobnych jednostek handlowych lub usługowych coraz częściej decydują się na działanie w grupach zakupowych, aby zwiększyć siłę negocjacyjną i przetargową. Podobnie jest ze szpitalami.