Ocena sytuacji w opiece paliatywnej w Polsce w 2011 roku - Ciałkowska-Rysz, Aleksandra; Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2011)
Opieka paliatywna to – według definicji Światowej Organizacji Zdrowia – całościowe postępowanie mające na celu poprawę jakości życia chorych i ich rodzin zmagających się z postępującą, zagrażającą życiu chorobą. Do tej pory nie opracowano uniwersalnego modelu opieki paliatywnej, który mógłby być wykorzystany w różnych krajach. Na podstawie analiz przygotowywanych dla Parlamentu Europejskiego oraz Atlasu Opieki Paliatywnej w Europie Polska zajmuje piąte miejsce w Europie pod względem rozwoju opieki paliatywnej (2006). Celem pracy była ocena sytuacji opieki paliatywnej w Polsce w 2011 r. poprzez określenie całkowitej liczby jednostek opieki paliatywnej z wyszczególnieniem liczby jednostek mających kontrakt z Narodowym Funduszem Zdrowia (NFZ), określenie nakładów na opiekę paliatywną w latach 2005–2011, określenie nakładów na opiekę paliatywną w 2011 r. z podziałem na województwa, określenie wartości kontraktu na jednego mieszkańca w poszczególnych województwach oraz określenie nakładów na oddziały stacjonarne, opiekę ambulatoryjną oraz opiekę domową. Analizy dokonano na podstawie danych liczbowych z oddziałów wojewódzkich NFZ oraz ankiet wypełnionych przez konsultantów wojewódzkich. Stwierdzono zróżnicowanie liczebności jednostek oraz ich struktury w poszczególnych województwach, zróżnicowanie pomiędzy nakładami finansowymi na jednego mieszkańca w zakresie poszczególnych świadczeń w województwach, a także małą liczbę kontraktowanych świadczeń w zakresie poradni medycyny paliatywnej oraz opieki stacjonarnej.