Artykuł oryginalnyIloraz Empatii i Myślenia Usystematyzowanego u dzieci. Analiza właściwości psychometrycznych polskiej adaptacji Child EQ-SQ Questionnaire - Jankowiak-Siuda, Kamila; Gulczyńska, Aleksandra (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2011)
W artykule przedstawiono przebieg oraz wyniki analizy właściwości psychometrycznych polskiej adaptacji Ilorazu Empatii i Myślenia Usystematyzowanego (IEiMU; Child EQ-SQ Questionnaire ). Iloraz Empatii i Myślenia Usystematyzowanego składa się z dwóch skal. Pierwsza, Iloraz Empatii, bada umiejętność rozpoznawania cudzych emocji i myśli, natomiast druga, Iloraz Myślenia Usystematyzowanego, mierzy tendencje w dążeniu do konstruowania systemów, analizowania zmiennych oraz odkrywania reguł rządzących światem. Iloraz Empatii i Myślenia Usystematyzowanego został zaprojektowany do badania dzieci, ale rozwiązywany jest przez rodziców. Kwestionariusz zawiera 55 pozycji, które opisują zachowania dzieci w różnych sytuacjach. W badaniu wzięło udział 169 rodziców dzieci w wieku 1,11–13,5 roku. W grupie 27 rodziców dwujęzycznych przeprowadzono analizę równoważności językowej, w pozostałej grupie (142 osoby) dokonano pomiaru zmiennych rozstrzygających o trafności teoretycznej adaptowanej skali. Analiza korelacji wyników wersji polskiej i oryginalnej pozwala uznać je za równoważne pod względem językowym. Weryfikacja własności psychometrycznych IEiMU, takich jak rzetelność, zgodność wewnętrzna czy trafność teoretyczna, również wykazały, że podobnie jak wersja angielska, polska wersja językowa charakteryzuje się zadowalającymi parametrami psychometrycznymi. Adaptacja narzędzia Child EQ-SQ Questionnaire z języka angielskiego na język polski jest zarówno pod względem językowym, jak i psychometrycznym podobna do oryginału. Wstępne wyniki wskazują, iż IEiMU stanowi rzetelne narzędzie do badania empatii i myślenia usystematyzowanego u dzieci.