Artykuł oryginalnyChronotypy a deprywacja snu u młodzieży licealnej - Zawilska, Jolanta B.; Półchłopek, Paulina; Kuna, Paulina; Andrzejczak, Dariusz (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2011)
Wyniki badań z ostatnich kilkunastu lat zwracają uwagę na rozpowszechnienie zaburzeń snu wśród młodzieży. Deprywacja snu, sen niedający wypoczynku, nadmierna senność w ciągu dnia stanowią istotny problem w tej grupie wiekowej. Celem pracy była analiza chronobiologicznych parametrów snu u młodzieży licealnej oraz próba korelacji pomiędzy chronotypem a deprywacją snu. Badania przeprowadzono metodą ankietową na 369 dziewczętach i 202 chłopcach w wieku 17–19 lat, uczniach liceów ogólnokształcących. Średnia długość snu dziewcząt w dni zajęć szkolnych (poniedziałek–piątek) wynosiła 411 ±84 min, a chłopców – 419 ±96 min. Statystycznie znamiennie zwiększyła się w soboty i niedziele, średnio o 2 godziny. Środkowy czas snu w dni zajęć szkolnych przypadał na godziny: 03:09 ±46 min (dziewczęta), 03:27 ±53 min (chłopcy). W dni wolne od zajęć szkolnych był statystycznie znamiennie opóźniony o ok. 2 godziny. Największe różnice w długości snu i środkowym czasie snu pomiędzy weekendem a dniami zajęć szkolnych występowały u osób z chronotypem wieczornym, a najmniejsze – z chronotypem zdecydowanie porannym. U 13% respondentów punktacja wg Skali Nasilenia Bezsenności (Insomnia Severity Index – ISI) przekraczała wartość progową. W ocenie własnej problemów ze snem uczniowie najczęściej opisywali nadmierną senność i napady senności w ciągu dnia. Blisko połowa dziewcząt (44%) i 30% chłopców deklarowało, że nadmierna senność w ciągu dnia dokucza im co najmniej raz w tygodniu. Co 9. badana osoba podawała codzienne napady senności. Wyniki przedstawione w pracy wskazują na rozpowszechnienie zjawiska deprywacji snu u młodzieży i dowodzą konieczności podejmowania działań profilaktyczno-edukacyjnych w celu poprawy higieny snu i zapobiegania skutkom zdrowotnym niedoboru snu.