Psychopedagogiczne aspekty rozmowy z dzieckiem o śmierci i umieraniu - Binnebesel, Józef (Psychoonkologia, 2011)
Rozmowa z dzieckiem o śmierci stwarza wiele problemów zarówno natury psychologicznej, jak i społecznej. Współczesny model opieki i wychowania nastawiony na sukces powoduje, że w sytuacjach kryzysowych dzieci stają się szczególnie bezbronne. Umiejętność mówienia z nimi o śmierci i umieraniu polega na odpowiednim przekazie i relacji terapeuty z dzieckiem.