Zastosowanie techniki hipnozy w leczeniu bólu - Mielimąka, Michał; Murzyn, Agnieszka (Psychoonkologia, 2011)
Technika analgezji w stanie hipnozy jest jedną z najstarszych metod kontroli bólu. W ciągu ostatnich dwóch dekad opublikowano wyniki wielu interesujących badań tego zjawiska. Rozwój metod neuroobrazowania dostarczył nowych narzędzi, dzięki którym możliwe staje się zgłębienie wiedzy naukowej na temat natury zjawiska hipnozy. Współcześnie dostępna wiedza zawiera wiele przesłanek pozwalających uznać metody kontroli bólu z zastosowaniem techniki hipnozy za skuteczne i bezpieczne w wielu sytuacjach klinicznych. W artykule omówiono wyniki wybranych badań naukowych dotyczących skuteczności kontroli bólu z wykorzystaniem techniki hipnozy oraz przybliżono wybrane metody stosowane współcześnie w medycynie.