Terapia poznawczo-behawioralna bólu przewlekłego - Skowrońska, Mariola (Psychoonkologia, 2011)
W artykule przedstawiono podstawowe zagadnienia dotyczące terapii poznawczo-behawioralnej oraz możliwości zastosowania tego podejścia w leczeniu pacjentów z bólem przewlekłym. Opisano wybrane poznawcze modele bólu przewlekłego oraz scharakteryzowano wybrane protokoły terapeutyczne stosowane u pacjentów z bólem przewlekłym.