Siatkowata mucynoza rumieniowata skutecznie leczona chlorochiną i pimekrolimusem. Opis przypadku - Lesiak, Aleksandra; Lelonek, Edyta; Pośpiech, Aleksandra; Olejniczak, Irmina; Rogowski-Tylman, Michał; Sysa-Jędrzejowska, Anna; Narbutt, Joanna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Wprowadzenie. Siatkowata mucynoza rumieniowata (ang. reticular erythematosus mucinosis – REM) jest rzadką chorobą należącą do heterogennej grupy mucynoz skórnych. Przyczyną choroby jest odkładanie się złogów glikozaminoglikanów w skórze właściwej. Siatkowata mucynoza rumieniowata charakteryzuje się występowaniem wykwitów plamisto--grudkowych i rumieniowych o siateczkowatym układzie. Zmiany chorobowe najczęściej lokalizują się w obrębie środkowej części pleców i klatki piersiowej. Dermatozę tę najczęściej rozpoznaje się u kobiet w średnim wieku. Cel pracy. Przedstawienie przypadku pacjenta z REM skutecznie leczonego chlorochiną i pimekrolimusem. Opis przypadku . Pacjent, lat 44, został przyjęty do Kliniki Dermatologii z powodu zmian o charakterze grudkowo-rumieniowym w obrębie skóry środkowej części pleców trwających od 2 lat, początkowo rozpoznawanych i leczonych jako zmiany o charakterze alergicznym. Na podstawie obrazu klinicznego i badania histopatologicznego rozpoznano REM. Zastosowano leczenie pulsacyjnym laserem barwnikowym (bez efektu), a następnie chlorochiną i miejscowo pimekrolimusem, uzyskując poprawę stanu klinicznego. Wnioski . Rozpoznanie kliniczne REM może być trudne. Leczenie 1% pimekrolimusem w połączeniu z lekami przeciwmalarycznymi wydaje się właściwą opcją terapeutyczną o wysokim profilu bezpieczeństwa.