Ciężkie zaostrzenie trądziku, rozwój acne fulminans, w trakcie terapii izotretynoiną doustną – opis przypadków - Kłujszo, Elżbieta (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Wprowadzenie. Trądzik piorunujący ( acne fulminans – AF) jest najcięższą odmianą trądziku, która występuje bardzo rzadko, głównie u chłopców w wieku 13–16 lat. Przyjmowanie izotretynoiny doustnej w celu leczenia trądziku zwykłego może wywołać AF. Przyczyna schorzenia jest nieznana – prawdopodobnie dochodzi do nadmiernej odpowiedzi immunologicznej na antygeny Propionibacterium acnes masowo uwalniane z rozpadających się komórek bakteryjnych. Cel pracy . Przedstawienie 3 przypadków AF, który rozwinął się na początku leczenia nasilonego trądziku zwyczajnego izotretynoiną doustną. Opis przypadku. Przedstawiamy 3 pacjentów, u których w pierwszych 2 miesiącach leczenia izotretynoiną doustną rozwinął się AF. U wszystkich chorych obecne były krwotoczne owrzodzenia wypełnione galaretowatą, krwisto-ropną treścią zasychającą w nawarstwione strupy. Zmianom skórnym towarzyszyły objawy ogólne w postaci nasilonych bólów mięśniowo-stawowych, gorączki oraz odchylenia w badaniach laboratoryjnych, nie stwierdzono natomiast innych poważnych powikłań – zmian osteolitycznych czy zapalenia szpiku kostnego. Uzyskano szybkie ustąpienie ostrych objawów po włączeniu terapii glikokortykosteroidami ogólnie. Wnioski. Trądzik piorunujący jest rzadkim powikłaniem terapii izotretynoiną, należy jednak pamiętać o ryzyku jego wystąpienia, aby szybko wdrożyć właściwe postępowanie.