Łuszczyca krostkowa w okolicach wyprzeniowych - Reich, Adam (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Wprowadzenie. Uogólniona łuszczyca krostkowa należy do najcięższych postaci łuszczycy, potencjalnie zagrażających życiu pacjenta. Do najczęstszych czynników indukujących pojawienie się uogólnionej łuszczycy krostkowej zalicza się leki, infekcje oraz ciążę. Cel pracy. Przedstawienie przypadku łuszczycy krostkowej umiejscowionej w okolicach wyprzeniowych. Opis przypadku . U 28-letniej kobiety, chorującej na łuszczycę zwykłą od 7. roku życia, w okresie połogu pojawiły się obrączkowate ogniska łuszczycy krostkowej z charakterystycznym, kołnierzykowatym złuszczaniem w okolicach dołów pachowych, pachwin i w okolicy podsutkowej. Zmiany chorobowe szerzyły się obwodowo, z wyraźną tendencją do ustępowania w części środkowej, nie towarzyszyły im żadne objawy ogólne z wyjątkiem miernie nasilonego pieczenia. W leczeniu zastosowano cyklosporynę oraz 0,1% aceponian metyloprednizolonu w kremie. Zmiany ustąpiły całkowicie w ciągu miesiąca. Wnioski . Wydaje się, że wyprzeniowa łuszczyca krostkowa stanowi odrębną odmianę łuszczycy krostkowej uogólnionej.