Zastosowanie wideodermoskopii do monitorowania hiperkeratozy podpaznokciowej u pacjentki z łuszczycą leczonej infliksymabem - Sicińska, Justyna; Rakowska, Adrianna; Słowińska, Monika; Czuwara, Joanna; Kardynał, Agnieszka; Warszawik, Olga; Kurzeja, Marta; Maj, Małgorzata; Rudnicka, Lidia (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Wprowadzenie. Łuszczyca paznokci występuje u blisko 50% osób z łuszczycą zwykłą i u ponad 80% osób z łuszczycą stawową. Duże nasilenie zmian paznokciowych powoduje ból i utrudnia codzienne funkcjonowanie. Istnieją dane potwierdzające związek między obecnością zmian łuszczycowych paznokci i łuszczycą stawową. Skuteczne i bezpieczne leczenie pozwala na poprawę wyglądu paznokci i funkcjonowania rąk i stóp. Trwa poszukiwanie metod, które umożliwiłyby monitorowanie stopnia zajęcia paznokci w przebiegu łuszczycy oraz skuteczności leczenia. Cel pracy. Przedstawienie pacjentki z zajęciem paznokci w przebiegu łuszczycy leczonej infliksymabem oraz ocena zastosowania wideodermoskopii. Opis przypadku . U 58-letniej pacjentki z łuszczycą oraz łuszczycowym zapaleniem stawów stwierdzono nasilone zmiany paznokciowe w postaci plam olejowych i rogowacenia podpaznokciowego z tendencją do deformacji płytki paznokciowej oraz onycholizy. Leczenie infliksymabem przez 11 miesięcy spowodowało ustąpienie zmian skórnych i paznokciowych oraz znaczące zmniejszenie bólu stawów. Za pomocą wideodermoskopii obserwowano poprawę obrazu płytek, w szczególności ustąpienie rogowacenia podpaznokciowego, oraz normalizację i ujednolicenie rysunku naczyń włosowatych wału paznokciowego. Kilkanaście miesięcy po przerwaniu leczenia infliksymabem nastąpił nawrót wszystkich dolegliwości, poprzedzony zwiększeniem grubości paznokci w obrazie wideodermatoskopowym. Wnioski. Jedenastomiesięczne leczenie infliksymabem spowodowało ustąpienie zmian paznokciowych rąk i stóp u pacjentki z łuszczycą i łuszczycowym zapaleniem stawów. W trakcie terapii obserwowano zanikanie patologicznych objawów dermoskopowych aparatu paznokciowego, co daje nadzieję na zastosowanie tej metody w monitorowaniu leczenia łuszczycy paznokci.