Zmiany w rozmieszczeniu włosów u kobiet w okresie pomenopauzalnym - Imko-Walczuk, Beata; Cegielska, Agnieszka; Głombiowska, Monika (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Włosy stanowią ważny element naszego wyglądu. Są wyznacznikiem zdrowia i młodości, a ich utrata stanowi stresujące doświadczenie, szczególnie dla kobiet. Zaburzenia owłosienia są częstą skargą kobiet w wieku pomenopauzalnym. Dotyczą one zmian rozmieszczenia, koloru i struktury włosów. W części przypadków dolegliwości te są spowodowane zmianami hormonalnymi, charakterystycznymi dla tego okresu życia kobiet. Względne zwiększenie stosunku androgenów do estrogenów może odgrywać znaczącą rolę w rozwoju łysienia androgenowego i hirsutyzmu u kobiet po menopauzie.