Wpływ hormonalnej terapii zastępczej na układ hemostazy - Soszka, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Dokonano dość obszernego przeglądu współczesnej literatury na temat wpływu hormonalnej terapii zastępczej na hemostazę. Opisano zmiany w układzie krzepnięcia i fibrynolizy w okresie menopauzy, wpływ estrogenów i gestagenów na poszczególne składowe układu hemostazy. Przedyskutowano różne aspekty wpływu HTZ na choroby naczyń, szczególnie na miażdżycę tętnic i żylną chorobę zakrzepowo-zatorową. Porównano wpływ HTZ na hemostazę w zależności od drogi podania. Zwrócono uwagę na niejednoznaczność wyników szeroko prowadzonych badań, dotyczących wpływu HTZ na naczynia i markery hemostazy oraz na sprzeczności wynikające z badań epidemiologicznych, klinicznych i podstawowych.