Skuteczność termicznej ablacji endometrium w leczeniu obfitych krwawień miesięcznych w opinii pacjentek poddanych temu zabiegowi - Sobkiewicz, Sławomir; Lech, Waldemar (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Ocenę skuteczności zastosowanego leczenia można rozpatrywać z punktu widzenia pacjentki, jak również leczącego ją lekarza. Jest ona subiektywna i nierzadko różna w odniesieniu do efektów leczenia dla obu stron. Celem pracy była ocena satysfakcji z leczenia u 32 pacjentek poddanych termicznej ablacji endometrium z powodu wydłużonych i nadmiernie obfitych miesiączek. Stwierdzono, że skuteczność zabiegu jest wysoko oceniana przez pacjentki. Z tego względu, a także z powodu relatywnie niskiego kosztu zabiegu może on stanowić alternatywę dla leczenia operacyjnego u kobiet pragnących zachować macicę.