Endometrioza w ciążach ektopowych - Guzowski, Grzegorz; Palatyński, Antoni; Sieroszewski, Piotr (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Wstęp : Endometriozę definiuje się jako występowanie tkanki endometrium poza błoną śluzową jamy macicy, co powoduje przewlekłą reakcję zapalną. Główne objawy to bóle w miednicy mniejszej i niepłodność. Endometrioza może prowadzić do uszkodzenia jajowodów i jajników na skutek stanu zapalnego i bliznowacenia. Celem pracy jest ocena, czy endometrioza może prowadzić do ciąży ektopowej. Materiał i metody : Badania przeprowadzono w latach 1997–2006 na 115 pacjentkach z ciążą ektopową zlokalizowaną w jajowodzie. U kobiet tych w trakcie laparoskopii rozpoznano endometriosis genitalis externa. Wszystkie pacjentki były leczone hormonalnie, a następnie miały wykonaną powtórną laparoskopię. Wyniki : U 70 pacjentek endometriozę rozpoznano przy okazji wykonywania zabiegów operacyjnych na jajowodzie, mających na celu usunięcie ciąży ektopowej, a u 45 chorych endometriozę rozpoznano od roku do 3 lat po przebytej ciąży ektopowej, w czasie kolejnej laparoskopii. Po usunięciu ciąży ektopowej i zakończonym leczeniu hormonalnym, w czasie 1–3,5 roku z ogólnej liczby 115 kobiet w ciążę zaszły 74 pacjentki (64,3%). Kobiety z niedrożnymi jajowodami skierowano do zapłodnienia pozaustrojowego. Wnioski: 1. W czasie usuwania ciąży ektopowej rozpoznanie endometriozy wymaga następowego leczenia tej choroby. 2. Płodność kobiet leczonych z powodu endometriozy jest wysoka. Wśród badanych pacjentek uzyskano 64% ciąż wewnątrzmacicznych donoszonych.