Endometrioza a dolegliwości bólowe u kobiet - Sobstyl, Małgorzata; Tkaczuk-Włach, Joanna; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Endometrioza jest chorobą przewlekłą dotyczącą 6–10% kobiet w wieku reprodukcyjnym. Dolegliwości bólowe towarzyszą 66% chorych. W mechanizmie powstawania bólu biorą udział: miejscowy stan zapalny, zrosty i produkcja prostaglandyn przez ogniska endometriozy. Leczenie rozpoczyna się od podawania niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) i złożonych tabletek antykoncepcyjnych. W przypadku braku skuteczności celowe wydaje się wykonanie laparoskopii lub zastosowanie analogów gonadoliberyny ( gonadotropin-releasing hormone – GnRH), dienogestu, systemu wewnątrzmacicznego uwalniającego lewonorgestrel.