Chemotherapy-induced polyneuropathy. Part I. Pathophysiology [Polish version: Polineuropatia wywołana chemioterapią. Część I. Patofizjologia p. 79] - Brzeziński, Krzysztof (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2012)
Obwodowa neuropatia wywołana chemioterapią ( chemotherapy induced peripheral neuropathy – CIPN) należy do neuropatii toksycznych i jest zespołem niezwykle uciążliwych objawów przybierających różne stopnie nasilenia. Składają się na niego: drętwienie dystalnych części kończyn, długotrwałe zaburzenia czucia dotyku, ciepła i zimna, a w cięższych przypadkach poważne zaburzenia motoryczne utrudniające codzienne funkcjonowanie. Każdej z wymienionych postaci zespołu mogą towarzyszyć objawy bólu neuropatycznego w postaci pieczenia, palenia i kłucia. Częstość występowania i ciężkość CIPN w przypadku większości chemioterapeutyków zależy od dawki sumarycznej leku. Stwierdzona uprzednio polineuropatia cukrzycowa nie predysponuje do występowania CIPN. Opisywany zespół powstaje w wyniku uszkodzenia aksonów i/lub komórek obwodowego układu nerwowego.