Wpływ zachowań zdrowotnych na jakość życia chorych po zabiegach kardiochirurgicznych - Kurowska, Krystyna; Korecińska, Marta (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2012)
Wstęp: W Polsce znacznie wzrasta liczba przeprowadzanych zabiegów kardiochirurgicznych w ciągu roku. Wynika to z coraz szybszego i stresującego tempa oraz trybu naszego życia. Cel pracy : Określenie wpływu preferowanych zachowań zdrowotnych na jakość życia jako wykładnika do utrzymania optymalnego stanu zdrowia. Materiał i metody: Badaniami objęto 89 pacjentów przed zabiegiem kardiochirurgicznym, przebywających na Oddziale Klinicznym Kardiochirurgii Kliniki Kardiologii i Kardiochirurgii 10. Wojskowego Szpitala Klinicznego z Polikliniką SP ZOZ w Bydgoszczy. Do realizacji badań posłużył kwestionariusz Inwentarz zachowań zdrowotnych (IZZ) Juczyńskiego oraz kwestionariusz oceny jakości życia WHOQOL-BREF. Wyniki : Respondenci różnili się między sobą w sposób znaczący deklarowanymi zachowaniami zdrowotnymi oraz poziomem jakości życia. Stwierdzono, że jakość życia była zależna od zachowań zdrowotnych. Wnioski: Otrzymane wyniki mogą być pomocne w prowadzeniu edukacji pacjentów kardiologicznych oraz ich rodzin. Dzięki podejmowaniu prozdrowotnych zachowań, mogą oni świadomie modyfikować czynniki ryzyka powstawania schorzeń kardiologicznych.