Ryzyko powikłań zakrzepowo-zatorowych podczas doustnej antykoncepcji i hormonalnej terapii zastępczej - Pakalski, Andrzej; Stachowiak, Grzegorz; Połać, Ireneusz; Jędrzejczyk, Sławomir; Pertyński, Tomasz; Stetkiewicz, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Występowanie powikłań zakrzepowo-zatorowych u kobiet stosujących hormonalną terapię zastępczą i doustną antykoncepcję skłoniło autorów, by przeanalizować wpływ stosowanych tu steroidów płciowych na poszczególne elementy hemostazy, które – ulegając zmianie pod wpływem terapii hormonalnej – mogą spowodować wytworzenie zakrzepu w świetle naczynia krwionośnego. Prezentując dostępną wiedzę na ten temat, celem niniejszego artykułu było, mimo ewidentnego wzrostu ryzyka zakrzepowego pojawiającego się w trakcie leczenia, nie zniechęcanie do terapii hormonalnej, lecz zwrócenie uwagi na to, że zmieniając dawkę, drogę podania i rodzaj stosowanego hormonu można to ryzyko zminimalizować, czyniąc oba typy terapii jak najbardziej bezpiecznymi dla kobiet menopauzalnych.