Oszczędności i nowości - Knypl, Krystyna (Menedżer Zdrowia, 2012)
Do tej pory czas oczekiwania nowych cząsteczek na wejście na listy refundacyjne jest w Polsce bardzo długi. Składa się na to wiele okoliczności – przewlekłość procedur, bezwład decyzyjny, ale też dość powszechne przekonanie decydentów, że doraźnie tańsza terapia starymi lekami jest również tańsza długofalowo. To błędna kalkulacja, bo w istocie jest odwrotnie – opóźnianie wdrażania nowych sposobów leczenia lub nowych technologii w końcowym rozliczeniu znacząco podnosi koszty.