Ocena wyników leczenia i występujących powikłań u kobiet poddanych operacji TVT w przypadkach wysiłkowego nietrzymania moczu - Gładysiak, Andrzej; Krzewińska, Hanna; Biesiada, Jan; Szram, Krzysztof; Banach, Renata (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Nietrzymanie moczu jest jedną z najczęstszych przewlekłych chorób u kobiet. Różne dane wskazują, że z powodu nietrzymania moczu cierpi od 17 do 60% populacji. Choroba ta nie dotyczy wyłącznie kobiet w starszym wieku, ale występuje także u kobiet w 3. i 4. dekadzie życia. Cel pracy: Celem naszego badania była ocena skuteczności operacji TVT u pacjentek z wysiłkowym nietrzymaniem moczu oraz częstości powikłań śród- i pooperacyjnych. Materiały i metody: Wysiłkowe nietrzymanie moczu rozpoznawano na podstawie wywiadu, dotyczącego dolegliwości wynikających z powodu tej patologii i uwzględniającego opis sytuacji, w których dochodziło do mimowolnego wycieku moczu. Pacjentki poddawano także badaniu ginekologicznemu z próbą kaszlową oraz wykonywano badanie urodynamiczne. Zabieg operacyjny polegał na wprowadzeniu od strony pochwy taśmy prolenowej pod cewkę moczową i wyprowadzeniu jej nad spojeniem łonowym. U pacjentek zoperowanych oceniano skuteczność leczenia, analizując badanie ogólne i posiew moczu, czystość pochwy, przeprowadzono badanie ginekologiczne z próbą kaszlową. Przeprowadzono także ankietę, w której pytano o subiektywną ocenę efektów operacji. Wyniki: W badaniu zaobserwowano, że 5 pacjentek (10,4%) popuszczało mocz przy wysiłku, 2% chorych zgłaszało brak poprawy trzymania moczu po zabiegu TVT, natomiast u 42 przebadanych pacjentek (87,6%) nie występowało popuszczanie moczu przy wysiłku. Wnioski: Stwierdzono sporadyczne powikłania śródoperacyjne, związane z uszkodzeniem ściany pęcherza moczowego, które nie powodowały odległych w czasie konsekwencji. Powikłania pooperacyjne w postaci infekcji dróg moczowych i pochwy sugerują konieczność oceny badania ogólnego moczu oraz stopnia czystości pochwy w okresie pooperacyjnym.