Skuteczne zarządzanie centralną sterylizatornią - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2012)
Stały dostęp do materiałów sterylnych to jedna z podstaw niezakłóconej pracy placówki służby zdrowia. W zależności od decyzji osób zarządzających wyroby jałowe dostarczane są ze sterylizatorni zewnętrznej, tzw. outsourcingowej, lub też ze sterylizatorni zlokalizowanej w obrębie jednostki. W pierwszym przypadku wymogiem prawnym jest korzystanie z usług tych podmiotów, które wdrożyły system zarządzania jakością – GMP lub ISO.