Zastosowanie zapinek naczyniowych AngioSeal® w kontroli miejscowej hemostazy w przezskórnych interwencjach obwodowych z dostępu kaniulą 6–9 F przez tętnicę udową - Machnik, Roman; Pieniążek, Piotr; Musiałek, Piotr; Przewłocki, Tadeusz; Tekieli, Łukasz; Trystuła, Mariusz; Brzychczy, Andrzej; Dzierwa, Karolina; Paluszek, Piotr; Żmudka, Krzysztof; Podolec, Piotr (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Wstęp : Miejscowe powikłania dostępu naczyniowego przez tętnicę udową po zabiegach na tętnicach obwodowych istotnie zwiększają chorobowość okołozabiegową, wydłużają czas hospitalizacji oraz mogą się przyczyniać do zwiększonej śmiertelności okołozabiegowej. Cel : Ocena skuteczności stosowania zapinek naczyniowych AngioSeal ® w redukcji liczby miejscowych powikłań dostępu naczyniowego, skracaniu czasu do uruchomienia i czasu hospitalizacji po przezskórnych interwencjach w naczyniach obwodowych. Materiał i metody : Do standardowej kompresji manualnej (manual compression – MC) vs zapinki AngioSeal ® (AS, 6 F i 8 F odpowiednio dla dostępu kaniulą 6–7 F i 8–9 F) zrandomizowano (1 : 1) 201 chorych w wieku 48–87 lat (średnio 66,9 ±8 lat, 59,2% mężczyzn) poddawanych przezskórnej angioplastyce tętnic obwodowych (szyjnej wewnętrznej, szyjnej wspólnej, kręgowej, biodrowej lub udowej, podobojczykowej, nerkowej, pnia ramienno-głowowego, pomostu szyjno-podobojczykowego). U 7 chorych zrandomizowanych do grupy AS (7,1%) nie było warunków anatomicznych do założenia zapinki naczyniowej. Kaniule 8–9 F zastosowano w 73,6% zabiegów w grupie MC vs w 72,5% zabiegów w grupie AS (p = 0,986). Wyniki: Łącznie ostre niedokrwienie kończyny, tętniak rzekomy, rozległy krwiak podskórny, przetoka tętniczo-żylna wystąpiły istotnie częściej w grupie MC niż w AS (18,2% vs 6,6%, p = 0,019), po kaniulacji 8–9 F (19,7% MC vs 7,6% AS) (p = 0,035). Po zabiegu chorzy z AS byli uruchomieni po 1–12 godzinach (średnia: 2,90 ±2,4), a MC 8,6–19,3 godziny (średnia: 14,18 ±2,28) (p < 0,001). Dziewięciu pacjentów z AS (9,9%) wymagało dodatkowo opatrunku uciskowego przez 6–12 godzin. Chorych z grupy MC wypisano ze szpitala 24–240 godzin po zabiegu (średnia: 68,1 ±34,08) vs AS po 24–72 godzinach (średnia: 33,6 ±14,16) (p = 0,001). Wnioski : Zamknięcie dostępu naczyniowego zapinkami naczyniowymi AngioSeal ® 6 F i 8 F po przezskórnych interwencjach na tętnicach obwodowych przez tętnicę udową po kaniulacji 6–9 F jest bezpieczne, zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań miejscowych oraz skraca czas unieruchomienia i hospitalizacji.