Zabiegi stentowania natywnej koarktacji aorty u dorosłych i nastolatków: wczesne i średnioterminowe wyniki leczenia prowadzonego przez zespół interwencyjnego leczenia kardiologicznego dorosłych - Akdemir, Ramazan; Gunduz, Huseyin; Murat, Sani; Kilic, Harun; Yeter, Ekrem; Tarik Agaç, Mustafa; Acar, Zeydin; Kaya, Yuksel; Dogan, Mehmet; Vatan, Mehmet; Cakar, Mehmet Akif; Erdem, Ali Fuat (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Wstęp: Implantacja stentu stała się ważną metodą leczenia koarktacji aorty. Cel: Celem badania było przedstawienie doświadczenia zespołu interwencyjnego leczenia kardiologicznego dorosłych w stentowaniu koarktacji aorty z użyciem stentu Cheatham-Platinum. Materiał i metody: Dokonano retrospektywnej analizy danych 11 pacjentów (w wieku 11–58 lat), u których wykonano implantację stentu w miejsce koarktacji aorty. Zabiegi przeprowadzono pomiędzy 2008 a 2011 rokiem u pacjentów z natywną koarktacją aorty w stopniu od umiarkowanego do ciężkiego. Wyniki: Średnia wartość skurczowego ciśnienia tętniczego wynosiła 175 ±35 mm Hg, a średnie ciśnienie rozkurczowe 115 ±15 mm Hg. Przed zabiegiem wszczepienia stentu gradient ciśnienia pomiędzy miejscem proksymalnie i dystalnie do koarktacji aorty wynosił 55,5 ±17,7 mm Hg. U wszystkich pacjentów osiągnięto spadek gradientu w pomiarze inwazyjnym do wartości poniżej 10 mm Hg. U jednego pacjenta doszło do zamknięcia tętnicy podobojczykowej bez innych klinicznych następstw. Poza tym nie wystąpiły inne powikłania. U jednego pacjenta doszło do całkowitej niedrożności, co wymagało sforsowania miejsca okluzji (nabytego przerwania ciągłości aorty). W tym celu użyto hydrofilnego prowadnika o średnicy 0.35 cala z wykorzystaniem balonu w celu uzyskania podparcia. W trakcie obserwacji nie wytworzył się tętniak i nie wystąpiła restenoza. Funkcja lewej komory całkowicie się poprawiła u wszystkich pacjentów w ciągu miesiąca po zabiegu. Wnioski : Zabieg stentowania z użyciem stentów Cheatham-Platinum (stentgraftów lub zwykłych stentów) jest bezpieczny w przypadku natywnej koarktacji aorty w stopniu umiarkowanym do ciężkiego oraz prowadzi u dorosłych pacjentów i wiąże się z bardzo dobrymi wynikami w postaci zniesienia gradientu przez koarktację, ustąpienia nadciśnienia systemowego i poprawy funkcji lewej komory.