Wpływ niedoczynności tarczycy na przebieg pooperacyjny u starszych chorych poddanych operacjom kardiochirurgicznym - Kowalczuk-Wieteska, Anetta; Foremny, Jerzy; Herdyńska-Wąs, Mirosława; Kucewicz, Ewa; Zembala, Marian (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Wstęp : Hormony tarczycy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Nierozpoznana w okresie pooperacyjnym niedoczynność tego narządu u starszych chorych może doprowadzić do wielu groźnych dla życia powikłań. Cel: Celem pracy było ustalenie, czy na powikłany przebieg pooperacyjny u starszych chorych miała wpływ niedoczynność tarczycy, będąca skutkiem stresu okołooperacyjnego. Materiał i metody: Przeanalizowano przypadki 312 pacjentów mających 65 i więcej lat, leczonych kardiochirurgicznie od 1 stycznia do 31 grudnia 2010 roku i będących w eutyreozie przed operacją. Pacjentów podzielono na dwie grupy: grupę I stanowiły osoby z pooperacyjną eutyreozą (n = 295), a grupę II – chorzy z pooperacyjną hipotyreozą (n = 17). Wyniki : Powikłania po leczeniu kardiochirurgicznym znamiennie statystycznie częściej występowały u starszych chorych będących w pooperacyjnej hipotyreozie. Do najczęściej obserwowanych powikłań zaliczono: płyn w jamach opłucnowych (n = 7, 41,2%, p < 0,001), delirium (n = 6, 23,5%, p = 0,04), przedłużoną respiratoroterapię (n = 5, 29,4%, p = 0,041) oraz tamponadę serca (n = 4, 23,5%, p < 0,001). Wnioski : Pooperacyjna niedoczynność tarczycy w istotny sposób zwiększa ryzyko wystąpienia powikłań pooperacyjnych u starszych pacjentów. U wszystkich chorych  65 lat należy wykonać panel badań tyreologicznych zarówno przed operacją kardiochirurgiczną, jak i po niej.