Porównanie trójwymiarowej i dwuwymiarowej analizy ilościowej tętnic wieńcowych w odniesieniu do pomiaru długości segmentów wieńcowych u pacjentów poddawanych diagnostycznej koronarografii - Legutko, Jacek; Rzeszutko, Lukasz; Partyka, Lukasz; Depukat, Rafał; Wojdyla, Marcin; Barycz, Grzegorz; Wizimirski, Marcin; Stefaniak, Justyna; Tijdens, Folkert; Bary, Lizet; Dubiel, Jacek S.; Dudek, Dariusz; et al. (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Cel : Określenie, czy trójwymiarowa, ilościowa analiza angiograficzna naczyń wieńcowych (3D QCA) ma przewagę nad standardową oceną dwuwymiarową (2D QCA) polegającą na zwiększeniu dokładności i precyzji pomiarów długości oraz wyeliminowaniu skrócenia typowego dla analiz 2D. Materiał i metody : Wykonano ogółem 800 pomiarów długości odcinka pomiędzy markerami na prowadnikach wieńcowych wprowadzonych do tętnicy wieńcowej (8 długości na prowadniku w zakresie 5–40 mm) z zastosowaniem oprogramowania 3D i standardowego oprogramowania 2D w porównaniu ze znanymi odległościami znaczników na prowadniku wieńcowym u 21 pacjentów poddanych koronarografii. Wyniki : W analizie 2D QCA pomiary były z reguły zaniżone w stosunku do rzeczywistej długości mierzonego odcinka, przy czym wielkość błędu wzrastała wraz z bezwzględną długością mierzonego odcinka. Analizy za pomocą 3D QCA wykazały minimalne różnice pomiarów w stosunku do rzeczywistych odległości pomiędzy markerami w całym zakresie badanych długości. Wnioski : Technika 3D QCA minimalizuje błędy pomiarów długości związane z artefaktem skrócenia obrazowego obiektu (foreshortening) typowego dla 2D QCA wykazuje minimalne odstępstwa od rzeczywistych długości w stosunku do analiz 2D QCA. 3D QCA ma szczególną przewagę w przypadku większych długości.