Perforacja typu cavity spilling w trakcie rekanalizacji prawej tętnicy wieńcowej – ponowne zamknięcie rekanalizowanej tętnicy jako metoda ratunkowego postępowania - Kurianowicz, Marek; Zapolski, Tomasz; Wróbel, Robert; Drozd, Jakub (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Perforacja tętnicy wieńcowej jest rzadkim powikłaniem przezskórnych interwencji wieńcowych, stanowiącym potencjalne zagrożenie życia. Przedstawiono przypadek perforacji typu cavity spilling prawej tętnicy wieńcowej w czasie rekanalizacji długotrwale zamkniętej tętnicy u 78-letniej chorej z wytworzeniem przetoki do prawej komory serca. To niezwykle rzadkie powikłanie opanowano poprzez implantację do początkowego odcinka prawej tętnicy wieńcowej i jej gałęzi prawokomorowej stentgraftu pokrytego politetrafluoroetylenem, co spowodowało ponowne zamknięcie rekanalizowanej tętnicy, ale pozwoliło na pełną stabilizację stanu chorej. Zaplanowano wykonanie kontrolnej koronarografii za 6 miesięcy.