Ratunkowe założenie balonu do kontrapulsacji wewnątrzaortalnej z dostępu przez tętnicę ramienną, z następczym zszyciem miejsca dostępu z użyciem urządzenia zamykającego – opis przypadku - Smolka, Grzegorz; Peszek-Przybyła, Ewa; Rychlik, Wojciech; Ochała, Andrzej (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Opisano przypadek 66-letniego chorego z niedokrwiennym uszkodzeniem mięśnia sercowego, niestabilną dławicą piersiową i nasiloną miażdżycą tętnic obwodowych, u którego po skutecznym zabiegu angioplastyki wieńcowej z implantacją stentu uwalniającego lek do tętnicy okalającej doszło do spazmu dystalnego odcinka naczynia i wstrząsu kardiogennego. Po około godzinnej resuscytacji, ze względu na utrzymujące się zaburzenia hemodynamiczne, zadecydowano o konieczności założenia balonu do kontrapulsacji wewnątrzaortalnej ( intra-aortic balloon pump – IABP) z dostępu przez tętnicę ramienną. W ciągu kilku minut po założeniu IABP uzyskano stabilizację hemodynamiczną. Pacjenta przyjęto na oddział intensywnej terapii kardiologicznej, gdzie po 2 godzinach odzyskał przytomność. Balon do kontrapulsacji usunięto po 16 godzinach i zamknięto miejsce dostępu naczyniowego z użyciem urządzenia zamykającego Angio-Seal. Założenie IABP z dostępu przez tętnicę ramienną można rozważyć u pacjentów, u których nie ma innego dostępu naczyniowego. Niemniej jednak ze względu na niewielką średnicę naczynia oraz możliwe trudności techniczne należy zawsze liczyć się z możliwością wystąpienia zakrzepicy lub niedokrwienia kończyny.