Jednoczasowe zabiegi udrożnienia tętnicy szyjnej wewnętrznej i pomostowania aortalno-wieńcowego. Doświadczenia własne - Janczak, Dariusz; Król, Piotr; Skiba, Jacek; Mak, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Istotne hemodynamicznie zwężenie tętnicy szyjnej wewnętrznej stanowi ważny czynnik ryzyka wystąpienia powikłań neurologicznych w okresie okołooperacyjnym u pacjentów poddawanych pomostowaniu aortalno-wieńcowemu (ang. coronary artery bypass graft – CABG). Autorzy pracy ocenili liczbę powikłań neurologicznych w grupie 65 chorych, u których przeprowadzono zabieg jednoczasowego udrożnienia tętnicy szyjnej wewnętrznej i rewaskularyzacji wieńcowej. Podjęto także próbę odpowiedzi na pytanie, czy endarterektomia tętnicy szyjnej wewnętrznej wykonana z zastosowaniem tzw. drenu przepływowego (shuntu) zwiększa ryzyko powikłań neurologicznych w okresie okołooperacyjnym.