Diagnostyka nowotworu i nowotworowego wysięku opłucnowego – doświadczenia własne - Kacprzak, Grzegorz; Bobek, Vladimir; Pawełczyk, Konrad; Kolodziej, Jerzy (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Wstęp : Nowotworowy wysięk w opłucnej (NWO) stanowi poważny problem diagnostyczny. Rozpoznanie przyczyny wysięku umożliwia zastosowanie odpowiedniego leczenia. Cel pracy: Celem pracy było określenie przydatności stosowanych badań i metod diagnostycznych u chorych z NWO. Materiał i metody : Od stycznia 1996 r. do czerwca 2008 r. we Wrocławskim Ośrodku Torakochirurgii diagnozowano i leczono z powodu NWO 237 pacjentów w wieku 23–84 lat. W badanej grupie znajdowali się chorzy z wcześniej rozpoznaną chorobą nowotworową, którzy byli leczeni operacyjnie lub systemowo i u których w późniejszym okresie pojawił się płyn w opłucnej, oraz pacjenci, u których płyn był pierwszym objawem choroby. Grupę I – liczącą 121 osób (51,1%) – stanowili pacjenci, u których rozpoznano wcześniej proces nowotworowy. Pozostałych 116 (48,9%) pacjentów wymagało pogłębienia diagnostyki inwazyjnej z powodu nieustalonej jednoznacznie przyczyny wysięku w jamie opłucnej. Tych pacjentów poddano torakoskopii (wideotorakoskopii) (grupa II; n = 108) lub torakotomii diagnostycznej (grupa III; n = 8). Wyniki : W grupie I znalazło się 65 pacjentów z rakiem płuca, 26 z rakiem piersi, 6 z rakiem jajnika, 6 z chłoniakiem lub ziarnicą, 1 z międzybłoniakiem, 17 z innymi nowotworami. Potwierdzenie komórek nowotworu złośliwego w płynie opłucnowym w całej grupie uzyskano u 66 (54,5%) pacjentów. Na 108 wykonanych torakoskopii (wideotorakoskopii) (grupa II) uzyskano rozpoznanie procesu nowotworowego u 107 (99,1%) chorych. U jednego chorego poddanego torakoskopii potwierdzono proces nowotworowy w okresie późniejszym. U 5 pacjentów z rozpoznanym rakiem gruczołowym nie ustalono ogniska pierwotnego. U wszystkich 8 chorych (grupa III) poddanych torakotomii dokonano rozpoznania lub uzyskano potwierdzenie procesu nowotworowego złośliwego. U 2 chorych rozpoznano nowotwór płuca, u 4 międzybłoniaka opłucnej, u jednego potwierdzono przerzuty czerniaka do opłucnej, u jednego nie udało się ustalić miejsca pierwotnej choroby nowotworowej. Wnioski : Badanie płynu opłucnowego pod kątem obecności komórek nowotworowych jest cennym elementem w diagnostyce NWO. Torakoskopia i wideotorakoskopia są podstawowymi inwazyjnymi metodami diagnostycznymi w przypadku podejrzenia procesu nowotworowego z wysiękiem do jamy opłucnej.