Przetoka opłucnowo-podpajęcza u chorego po tępym urazie klatki piersiowej - Szlachcińska, Aleksandra; Kozak, Agnieszka (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Przedstawiono przypadek 33-letniego mężczyzny, który uległ wypadkowi samochodowemu i doznał tępego urazu klatki piersiowej z obustronnym złamaniem żeber, złamaniem lewej łopatki, obustronną odmą opłucnową, odmą śródpiersia, rozedmą podskórną, złamaniem żuchwy i kości łokciowej lewej. W badaniach obrazowych stwierdzono obecność powietrza w kanale kręgowym na poziomie szyi oraz powietrze w komorach mózgu i przestrzeni podpajęczynówkowej. Omówiono etiologię, patogenezę, diagnostykę i postępowanie u chorych z pourazową przetoką opłucnowo-podpajęczynówkową.