ANESTEZJOLOGIA I INTENSYWNA TERAPIAOksykodon – nowa alternatywa w terapii bólu pooperacyjnego w kardiochirurgii i torakochirurgii - Misiołek, Hanna; Białka, Szymon; Kucewicz-Czech, Ewa (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Ból po torakotomii jest jednym z najsilniejszych rodzajów bólu pooperacyjnego. Może trwać do 2 miesięcy, a następnie przekształcić się u 30% pacjentów w tzw. przetrwały ból pooperacyjny. Prawidłowe uśmierzanie bólu po operacjach w zakresie chirurgii klatki piersiowej ma szczególne znaczenie nie tylko ze względów etycznych, ale przede wszystkim w celu zmniejszenia powikłań pooperacyjnych ze strony serca i płuc. Znieczulenie zewnątrzoponowe w odcinku piersiowym z użyciem leków miejscowo znieczulających i opioidów jest uważane za złoty standard leczenia bólu po torakotomii. Udowodniono, że piersiowa analgezja epiduralna skraca czas ekstubacji, poprawia mechanizmy wymiany oddechowej, zmniejsza częstość powikłań, takich jak niedodma, zapalenie płuc, i zmniejsza prawdopodobieństwo powstania bólu przewlekłego. Kiedy znieczulenie zewnątrzoponowe jest przeciwwskazane, inne techniki znieczuleń regionalnych lub pozajelitowe podawanie opioidów są rekomendowanym sposobem terapii bólu po operacjach otwarcia klatki piersiowej. Opioidy są nadal najbardziej popularnymi lekami służącymi pooperacyjnej kontroli bólu. Oksykodon jest silnym agonistą receptorów opioidowych (MOR, KOR), co czyni go niezwykle przydatnym w leczeniu silnego bólu. W pracy przedstawiono profil farmakologiczny oksykodonu i jego zastosowania w leczeniu ostrego bólu po operacjach w obrębie klatki piersiowej. Lepsza biodostępność i mniej skutków ubocznych w porównaniu z morfiną sugerują, że oksykodon stanowić może alternatywę w leczeniu ostrego bólu po torakotomii.