DZIELIMY SIĘ DOŚWIADCZENIEMZastosowanie opatrunku TachoSil® w leczeniu rany kłutej serca - Sobczyński, Robert; Węgrzyn, Piotr; Sadowski, Jerzy (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Opis przypadku 51-letniego mężczyzny z raną kłutą serca powstałą w wyniku próby samobójczej z użyciem ostrego narzędzia (noża). Nóż wprowadzony do klatki piersiowej przebił worek osierdziowy, a następnie uszkodził prawą komorę serca. Operację kardiochirurgiczną przeprowadzono w trybie natychmiastowym. Ranę kłutą serca zaopatrzono skutecznie opatrunkiem TachoSil ® . Chory po 6 dniach hospitalizacji w stanie ogólnym dobrym wypisany ze szpitala do domu.