Infekcyjne zapalenie wsierdzia w wyniku zakażenia pięciu elektrod układu stymulującego serce – diagnostyka i postępowanie terapeutyczne - Domańska, Edyta; Witkowska, Anna; Kaliciński, Zygmunt; Drobiński, Dominik; Niewińska, Monika; Suwalski, Piotr; Kochmański, Marek; Suwalski, Kazimierz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Infekcyjne zapalenie serca związane z wszczepianymi do serca urządzeniami elektrycznymi (ang. cardiac device related infective endocarditis – CDRIE) stanowi coraz częstszy problem kliniczny. U przedstawionego chorego w ciągu kilkunastu lat doszczepiano kolejne elektrody do układu stymulującego serce, osiągając łączną liczbę pięciu. Po planowej ekstrakcji zęba doszło do rozwoju infekcji bakteryjnej wsierdzia z masywnymi wegetacjami na wszczepionych elektrodach, powikłanego zapalnym naciekiem w miejscu ujścia żyły głównej górnej (łac. vena cava superior – VCS) do prawego przedsionka. Ze względu na uwidaczniane w badaniu echokardiograficznym ogromne balotujące wegetacje podjęto decyzję o kardiochirurgicznym usunięciu zakażonych elektrod od strony jam serca. Operację wykonano w pełnym krążeniu pozaustrojowym przy zachowanej akcji serca. Jednoczasowo wykonano plastykę ujścia VCS za pomocą osierdzia własnego pacjenta oraz plastykę zastawki trójdzielnej. Przebieg pooperacyjny był niepowikłany. U chorego rozwinęło się trzepotanie przedsionków z częstością komór ok. 70/min i nie wymagało ono stymulacji serca.