Rola Porphyromonas gingivalis w miażdżycy tętnic - Szulc, Małgorzata; Radwan-Oczko, Małgorzata (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Badania ostatnich lat dostarczają wielu informacji na temat związku przyczynowego między zapaleniem przyzębia a miażdżycą tętnic, która jest czynnikiem ryzyka wielu chorób. Zapalenie przyzębia związane z obecnością bakterii, wywołując bądź nasilając przewlekły, ogólny stan zapalny organizmu, może zarówno inicjować dysfunkcję śródbłonka naczyniowego, co jest podstawowym etapem powstawania wczesnych stadiów miażdżycy, jak i przyspieszać poszczególne fazy zmian prowadzących do rozwoju blaszki miażdżycowej oraz jej destabilizacji. Bezpośrednim dowodem na istnienie wyżej opisanego związku jest wykrycie obecności klasycznych periopatogenów w blaszce miażdżycowej. Przedostają się one do krwiobiegu z kieszonki przyzębnej poprzez jej nabłonek uszkodzony zapaleniem. Najczęściej izolowanym szczepem bakteryjnym jest Gram-ujemny beztlenowiec – Porphyromonas gingivalis . Celem pracy było przedstawienie mechanizmów, poprzez które Porphyromonas gingivalis wpływa na uszkodzenie śródbłonka naczyń, powstawanie płytki miażdżycowej oraz utrzymanie w organizmie przewlekłego stanu zapalnego.