FORUM MŁODYCHPrzezklatkowe badanie ultrasonograficzne płuc podczas monitorowania przebiegu pooperacyjnego u dzieci z wrodzonymi wadami serca - Paczkowski, Konrad; Czeczko, Katarzyna; Kosiak, Wojciech; Haponiuk, Ireneusz; Chojnicki, Maciej; Jaworski, Radosław; Steffek, Mariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Wstęp Przezklatkowe badanie ultrasonograficzne płuc (PBUP) jest stosunkowo mało znane i niedoceniane przez klinicystów. Ze względu na brak promieniowania jonizującego, szybkość i łatwość wykonania, a przede wszystkim możliwość wielokrotnego powtarzania z pełnym bezpieczeństwem, PBUP wydaje się szczególnie cenne w monitorowaniu terapii dzieci, zwłaszcza zagrożonych zaburzeniami w układzie oddechowym. Cel pracy: Przedstawienie możliwości zastosowania PBUP podczas monitorowania przebiegu pooperacyjnego u dzieci z wrodzonymi wadami serca po operacji kardiochirurgicznej w warunkach krążenia pozaustrojowego (ang. extracorporeal circulation – ECC). Materiał i metody: Od września 2009 r. do czerwca 2011 r. PBUP poddano grupę 126 dzieci (średni wiek – 15,7 miesięcy) z wrodzonymi wadami serca leczonych kardiochirurgicznie w warunkach ECC na Oddziale Kardiochirurgii Dziecięcej Pomorskiego Centrum Traumatologii w Gdańsku. Badania ultrasonograficzne (USG) wykonywane były przyłóżkowo przed operacją oraz w 1. i 2. dobie po operacji kardiochirurgicznej. Wyniki : U wszystkich dzieci przed operacją obraz USG płuc oceniono jako prawidłowy. W badaniach przeprowadzonych w 1. lub 2. dobie po zabiegu kardiochirurgicznym stwierdzono następujące zmiany: obecność płynu w jamie opłucnowej u 42 dzieci, obrzęk u 16 dzieci, odmę opłucnową u 12 dzieci, zmiany niedodmowe u 20 dzieci – obraz zmian odpowiadał zmianom zapalnym u 11 dzieci, uciskowi przez płyn u 2 dzieci, ostremu uszkodzeniu płuc (ang. acute lung injury – ALI)/zespołowi ostrej niewydolności oddechowej (ang. acute respiratory distress syndrome – ARDS) u 2 dzieci, zmianom sugerującym obecność mikrozatorowości płucnej u 5 dzieci. Wnioski : Przezklatkowe badanie ultrasonograficzne płuc jest możliwe do wykorzystania podczas monitorowania przebiegu pooperacyjnego u dzieci po operacjach w ECC. Badaniem USG można rozpoznać szereg zagrażających życiu przyczyn zaburzeń w układzie oddechowym i monitorować postępy w terapii.