PRAWO I ETYKA W MEDYCYNIEWiedza pacjentów na temat możliwości odmowy udzielenia świadczenia zdrowotnego przez lekarza - Wroński, Konrad; Bocian, Roman (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Wstęp : W XXI w. zarówno lekarz, jak i pacjent mają swoje prawa i obowiązki. Jednym z praw lekarza jest prawo do odmowy udzielenia świadczenia zdrowotnego. Cel pracy : Celem pracy było zapoznanie się z wiedzą pacjentów na temat prawa lekarza do odmowy udzielenia świadczenia zdrowotnego pacjentowi. Materiał i metody : Grupa 400 pacjentów przebywających w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu im. dr. Mikołaja Pirogowa w Łodzi została poddana badaniu przeprowadzonemu poprzez ankietę własnego opracowania, w której zastosowano narzędzia badające opinię pacjentów na temat wiedzy o możliwości odmowy udzielenia świadczenia zdrowotnego przez lekarza. Niezbędne obliczenia przeprowadzone zostały za pomocą pakietów STATISTICA 7.1 i EXCEL 2008. Wyniki: Analiza wyników przeprowadzonego badania wykazała, że 377 (94,25%) respondentów nie wiedziało, że lekarz może odmówić udzielenia świadczenia medycznego pacjentowi. Wśród 400 badanych, 23 (5,75%) ankietowanych posiadało taką wiedzę. Wnioski: Wyniki przeprowadzonego badania wskazują, że pacjenci nie wiedzą o prawie lekarza do odmowy udzielenia świad- czenia medycznego. Lekarz odmawiający udzielenia świadczeń medycznych pacjentowi powinien ten fakt odnotować w dokumentacji medycznej i wskazać choremu inny zakład opieki zdrowotnej, w którym będzie on mógł rozpocząć i/lub kontynuować swoje leczenie.