JAKOŚĆ W MEDYCYNIEElementy stylu życia osób po transplantacji serca - Marcinkowska, Urszula; Barańska-Kosakowska, Anna; Jaworska, Izabela; Ciszewska, Paulina; Kulig, Magdalena; Wojniak, Edyta; Wesołowski, Bartosz; Jośko, Jadwiga (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2012)
Cel pracy : Celem artykułu jest przybliżenie codziennych problemów pacjentów po transplantacji serca ze szczególnym uwzględnieniem ich stylu życia. Niniejsze opracowanie jest próbą odpowiedzi na pytanie, jakie elementy stylu życia ulegają zmianie po transplantacji. Materiał i metody : Z zastosowaniem autorskiego kwestionariusza przebadano 56 pacjentów w wieku 20–70 lat (87% stanowili mężczyźni), u których wykonano transplantację serca w Śląskim Centrum Chorób Serca (ŚCCS) w Zabrzu w latach 1992–2009. Wyniki : Z badania wynika, że 81% pacjentów zmodyfikowało sposób odżywiania (21% w sposób znaczny), 38% badanych zrezygnowało ze spożywania alkoholu, a 45% przestało palić papierosy, 54% zgłasza wpływ konieczności przyjmowanych leków na codzienne życie. Najbardziej widoczne są różnice w odniesieniu do pracy zawodowej oraz relacji rodzinno-towarzyskich: 2/3 badanych jest traktowanych inaczej przez rodzinę niż to miało miejsce przed przeszczepieniem, ponad połowa ankietowanych ograniczyła swoje życie towarzyskie po operacji. Jednocześnie 71% badanych angażuje się w prace Stowarzyszenia Transplantacji Serca. Czterdzieści pięć procent pacjentów po przeszczepie nie wróciło do pracy zawodowej. Wnioski : W badanej grupie pacjentów stwierdzono zmianę stylu życia po transplantacji serca, która najbardziej widoczna jest w odniesieniu do relacji społeczno-zawodowych. Osoby po transplantacji serca są rehabilitowane pod względem medycznym, ale problem stanowi brak rehabilitacji społecznej. Pacjenci z przeszczepionym sercem rzadko są aktywni zawodowo.