Czas na fuzje - Wieczorkowska, Anna (Menedżer Zdrowia, 2012)
Eksperci przewidują, że w obliczu pogłębiającego się kryzysu finansowego niemieckie szpitale publiczne w dalszym ciągu będą prywatyzowane. Powodów jest kilka. Po pierwsze, z powodu kryzysu finansowego samorządy mają i będą miały niższe wpływy z podatków, co pogłębi ich zadłużenie i uniemożliwi ponoszenie dodatkowych nakładów na niezbędne inwestycje. Niektóre gminy mają również problemy z pozyskaniem pieniędzy od banków. W związku z tym wiele gmin musiało przesunąć projekty inwestycyjne w bliżej nieokreśloną przyszłość.