Dyktatura lekarzy - Buczkowska, Elżbieta (Menedżer Zdrowia, 2012)
Pielęgniarstwo staje się zawodem deficytowym. O problemach napisano już tomy artykułów poglądowych, przeprowadzono mnóstwo debat nad rozwojem opieki pielęgniarskiej, uregulowano prawne funkcjonowanie zawodów pielęgniarki i położnej jako samodzielnych profesjonalistów w ochronie zdrowia i opiece społecznej, a nadal tkwimy w stereotypie asystentów lekarza, osób wykonujących czynności zlecane, co sytuuje pielęgniarki na pozycji personelu pomocniczego.