Artykuł oryginalnyCzy połączenie cukrzycy z hiperglikemią jest lepsze niż sama cukrzyca w stratyfikacji ryzyka u pacjentów z ostrymi zespołami wieńcowymi? - Tomaszuk-Kazberuk, Anna; Kożuch, Marcin; Młodawska, Elżbieta; Łopatowska, Paulina; Bachórzewska-Gajewska, Hanna; Małyszko, Jolanta; Dobrzycki, Sławomir; J. Musiał, Włodzimierz (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2012)
Cel: Porównanie połączenia hiperglikemii przy przyjęciu do szpitala oraz cukrzycy ( diabetes mellitus – DM) z samą cukrzycą w stratyfikacji ryzyka u chorych z ostrymi zespołami wieńcowymi (OZW) leczonych plastyką wieńcową. Materiał i metody: W zależności od obecności DM oraz hiperglikemii przy przyjęciu pacjentów przydzielono do dwóch grup. Hiperglikemię definiowano jako stężenie glukozy przy przyjęciu powyżej 140 mg/dl. Całkowitą śmiertelność obserwowano w czasie 591 ±187 dni. Wyniki : Do analizy włączono 704 pacjentów z OZW w średnim wieku 63 ±11 lat. Podczas obserwacji zmarło 8% pacjentów (n = 56). Śmiertelność u chorych z normoglikemią i DM w porównaniu z pacjentami z normoglikemią bez DM była podobna (9% vs 7%, p = 0,4). W wieloczynnikowym modelu regresji Coxa DM nie była niezależnym czynnikiem wystąpienia zgonu (HR = 1,36, 95% CI 0,66–2,80, p = 0,40). Obserwowano zwiększoną śmiertelność u chorych na DM z hiperglikemią w porównaniu z pacjentami z normoglikemią i bez DM (21% vs 7%, p = 0,0005). W wieloczynnikowym modelu regresji Coxa ryzyko wystąpienia zgonu u chorych na DM z hiperglikemią było 2 razy większe niż u pacjentów bez DM i hiperglikemii (HR = 2,28, 95% CI 1,15–4,52, p = 0,02). W modelu wieloczynnikowym DM i hiperglikemia stanowiły niezależny czynnik ryzyka wystąpienia zgonu (HR = 2,40, 95% CI 1,20–4,82, p = 0,01). Wnioski : Hiperglikemia oraz cukrzyca stwierdzana przy przyjęciu do szpitala stanowią silny czynnik ryzyka wystąpienia zgonu u chorych z OZW leczonych plastyką wieńcową, podczas gdy cukrzyca – nie. Zwiększone stężenie glukozy wraz z cukrzycą powinno być uwzględnione w stratyfikacji ryzyka u chorych z OZW.