Forum przypadków klinicznychZawał serca pierwszym objawem choroby wieńcowej u pacjenta z cukrzycą typu 2 - B. Prokop, Jolanta; J. Musiał, Włodzimierz; Telejko, Beata (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2012)
Cukrzyca jest silnym czynnikiem ryzyka wystąpienia niekorzystnych zdarzeń sercowo-naczyniowych u chorych ze świeżym zawałem serca. Choroba niedokrwienna serca u pacjentów z cukrzycą ma często przebieg bezobjawowy. W pracy przedstawiono przypadek 53-letniego mężczyzny z wywiadem wieloletniej cukrzycy typu 2, u którego zawał był pierwszym objawem choroby niedokrwiennej serca.