Aktualne miejsce metod chirurgicznych i niechirurgicznych w leczeniu raków skóry - Włodarkiewicz, Adam; Michajłowski, Igor; Sobjanek, Michał; Chomik, Piotr; Michcik, Adam; Michajłowski, Dymitr (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Rak skóry jest najczęstszym nowotworem złośliwym u ludzi rasy kaukaskiej. Obserwuje się stałą tendencję wzrostową liczby zachorowań i chorobowości. Wzrost zachorowalności typowo zależy od promieniowania ultrafioletowego, jednocześnie nowym zjawiskiem jest zwiększenie zachorowalności u osób z immunosupresją. Złotym standardem w leczeniu nieczerniakowych nowotworów skóry (ang. non-melanoma skin cancer – NMSC) pozostaje postępowanie chirurgiczne. Celem pacy jest przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat chirurgicznego i niechirurgicznego postępowania terapeutycznego w rakach skóry. Nowe podejście do terapii stanowi koncepcja obszarów zagrożenia nowotworowego i związane z nią niezabiegowe metody chemoprofilaktyczne. Wyłaniają się molekularnie ukierunkowane strategie leczenia zaawansowanych raków skóry, które prawdopodobnie znajdą zastosowanie kliniczne.