Funkcjonowanie seksualne kobiet w średnim wieku – przegląd piśmiennictwa - Stusiński, Jarosław; Lew-Starowicz, Zbigniew (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Niniejszy artykuł stanowi przegląd piśmiennictwa medycznego na temat funkcjonowania seksualnego kobiet w średnim wieku. W badaniach poświęconych tej kwestii, poza dążeniem do ulepszenia farmakoterapii zaburzeń seksualnych, równie duży nacisk kładziony jest na aspekty psychospołeczne i relacyjne seksualności w omawianej grupie. Wszystkie te kwestie wydają się bowiem istotne dla skutecznego leczenia problemów seksualnych u kobiet w każdym wieku.