Badanie fizykalne i postępowanie pielęgniarskie w schorzeniach układu naczyniowego kończyn dolnych - Szewczyk, Maria T.; Jawień, Arkadiusz; Mościcka, Paulina; Cierzniakowska, Katarzyna; Cwajda-Białasik, Justyna; Woda, Łukasz (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2012)
W holistycznym modelu zdrowia, którego integralną część stanowi proces pielęgnowania, umiejętność wykonywania badań fizykalnych przez pielęgniarki jest obecnie niezwykle istotna. Badanie fizykalne jest podstawowym elementem diagnozowania chorego. Nabiera ono szczególnego znaczenia u osób ze schorzeniami układu naczyniowego, gdyż zbliżony charakter objawów i podobne dolegliwości związane z chorobami o zupełnie różnej etiologii mogą się stać przyczyną niewłaściwej diagnozy, a następnie wdrożenia nieodpowiedniego postępowania pielęgnacyjnego. Celem pracy jest omówienie badania fizykalnego kończyn dolnych wykonywanego przez pielęgniarki u osób ze schorzeniami układu naczyniowego.