Jakość życia pacjentów w podeszłym wieku z nowotworami przewodu pokarmowego hospitalizowanych na oddziale chirurgii ogólnej - Wysokiński, Mariusz; Fidecki, Wiesław; Korzeniowska, Monika; Wrońska, Irena (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2012)
Cel pracy: Mimo że starzenie się jest postrzegane jako proces fizjologiczny, dochodzi w nim do wielu patologicznych zmian mogących predysponować do rozwoju chorób nowotworowych, w tym nowotworów przewodu pokarmowego. Celem pracy była ocena jakości życia pacjentów w podeszłym wieku z nowotworami przewodu pokarmowego hospitalizowanych na oddziale chirurgii ogólnej. Materiał i metody: Badaniami objęto 103 pacjentów w podeszłym wieku. Byli to chorzy po zabiegach chirurgicznych z powodu różnego typu nowotworów przewodu pokarmowego. W niniejszej pracy posłużono się metodą sondażu diagnostycznego, wykorzystując kwestionariusz ankiety. Narzędziem badawczym była skala WHOQOL-BREF. Wyniki: Badani pacjenci ogólną jakość życia oceniali na poziomie 3,05, a ogólną percepcję zdrowia na poziomie 2,56. Najwyższą ocenę uzyskały dziedzina socjalna (13,61) oraz dziedzina środowiskowa (12,74). Dziedziny fizyczna i psychiczna uzyskały zbliżoną ocenę, odpowiednio 11,94 i 12,05. Jakość życia w dziedzinie fizycznej była lepsza wśród mężczyzn. Badani z wykształceniem wyższym odczuwali lepszą jakość życia niż osoby z wykształceniem średnim i zawodowym lub podstawowym. Wnioski: 1. Jakość życia pacjentów w wieku podeszłym z chorobą nowotworową hospitalizowanych na oddziale chirurgii ogólnej jest średnia. 2. Ogólna jakość życia była istotnie statystycznie lepsza wśród ankietowanych z rozpoznaniem nowotworu żołądka w porównaniu z badanymi z rozpoznaniem nowotworu jelita cienkiego, grubego, odbytu i wątroby lub pęcherzyka żółciowego lub trzustki.