Związek cech osobowości, depresyjności i lęku z przebiegiem leczenia kobiet z nowotworem piersi - Stankiewicz, Arkadiusz; Radziwiłłowicz, Wioletta; Bidzan, Mariola (Psychoonkologia, 2011)
Prezentowane badanie dotyczy związku między profilem psychologicznym – w tym profilem osobowości, poziomem i charakterem lęku i depresyjności – a czasem od rozpoznania choroby nowotworowej. W badaniu uczestniczyło 30 kobiet z rozpoznanym nowotworem piersi. Połowa badanych kobiet była poddana terapii od 5 lat, natomiast druga połowa rozpoczynała leczenie. Wyniki badania wskazują, że o ile różnice między obu porównywanymi grupami co do średniego poziomu poszczególnych cech nie są znaczące, to istnieją bardzo istotne różnice co do korelacji między poszczególnymi cechami osobowości a lękiem i depresją w obu grupach. W grupie pacjentek po 5 latach terapii ujawnił się mechanizm silniejszego kształtowania się lęku (w mniejszym stopniu depresyjności) pod wpływem neurotyczności, sumienności i ugodowości niż w grupie pacjentek na początku terapii.