Rozpoznanie nadciśnienia – łatwe czy trudne? - Gaciong, Zbigniew (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
Rozpoznanie nadciśnienia tętniczego utrudniają niewłaściwa metoda pomiaru, naturalna zmienność ciśnienia tętniczego i częsta reakcja „białego fartucha”. Zastosowanie techniki pomiarów domowych oraz automatycznej rejestracji 24-godzinnej (ABPM) znacząco poprawiają ocenę wartości ciśnienia tętniczego, lepiej określają ryzyko sercowo-naczyniowe oraz zwiększają skuteczność terapii.