Wyprzedzające przeszczepienie nerek – najlepsza metoda leczenia nerkozastępczego - Rutkowski, Bolesław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
Wyprzedzające przeszczepianie nerki od kilkunastu lat zdobywa sobie coraz większą popularność w środowisku transplantacyjnym. Jest to o tyle istotne, że w szeregu badań stwierdzono, że zapewnia ono znacznie lepsze wyniki aniżeli transplantacja klasyczna, do której kwalifikowany jest pacjent po różnym okresie trwania dializoterapii. Omawiana forma przeszczepiania nerek powinna być preferowana zarówno u dzieci, osób dorosłych, pacjentów w podeszłym wieku, jak i u osób z cukrzycą. Powodzenie programu przeszczepiania wyprzedzającego, który w Polsce jest propagowany przez gdański ośrodek nefrologiczno-transplantacyjny, zależy od sprawnego działania programu wczesnej identyfikacji pacjentów z przewlekłą chorobą nerek (PChN).