Trzeba pamiętać, że przyczyn kaszlu u dzieci jest znacznie więcej - Cywińska-Bernas, Agnieszka (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
Kaszel to jedna z najczęstszych przyczyn porad lekarskich. U dzieci wystąpienie kaszlu zwykle związane jest z ostrymi infekcjami dróg oddechowych. Szczególny problem kliniczny stanowi kaszel przewlekły, którego pojawienie się może być związane z wieloma różnymi przyczynami. Kaszel przewlekły u dziecka wymaga dokładnej diagnostyki oraz wdrożenia właściwego, skierowanego na przyczynę, leczenia. W różnicowaniu przyczyn należy pamiętać o rzadziej występujących patologiach, w tym wrodzonych nieprawidłowościach strukturalnych układu oddechowego, pokarmowego i krążenia. Istotne jest również wczesne rozpoznanie schorzeń, których następstwa i powikłania prowadzą do nieodwracalnych zmian wpływających na długość i jakość życia, takich jak mukowiscydoza, niedobór α1-antytrypsyny, zespół pierwotnej dyskinezy rzęsek czy pierwotne niedobory odporności. Wśród przyczyn przewlekłego kaszlu wymienia się występowanie refluksu żołądkowo-przełykowego oraz zaburzeń będących powodem kaszlu psychogennego, a także stosowanie niektórych leków i działanie substancji drażniących.